Monday, February 8, 2010

Madame Tussauds vahakujudemuuseumid - Amsterdam vs London

Madame Tussauds vahakujude muudeumid Amsterdamis ja Londonis. Mis on neil ühist ja mille poolest erinevad ? Kas läheksin tagasi kui võimalus avaneks ?
Amsterdamis käisin Madame Tussauds muuseumis 2005 aasta suvel ja Londonis üle-eelmisel nädalal. Amsterdami muuseum oli hea rahulik - inimesi oli, aga sai rahulikult vaadata ja pildistada; Londonis oli inimesi nii palju, et suurte raskustega said pildid küll tehtud, aga närvilise õhkkonna tõttu suutsime seal vastu pidada vaevalt tund aega.
Vahakujud on väga tõetruud - näevad välja täpselt sellised, nagu need inimesed päriselus. Tegelikult olid mõlemad muuseumid oma eksponaatide poolest nii lahedad, et seal oleks saanud ringi vaadata vähemalt 3-4 tundi, aga - Amsterdamis polnud aega ja Londonis oli liiga palju publikut:(

Miks käiakse vahakujude muuseumides ? Et näha staare nende elusuuruses ja selles, kui palju sarnasusi on võrreldes teleekraanilt nähtuga; et pildistada end koos staaridega (päriselus seda võimalust enamusel ilmselt kunagi ei tule).

Londonis meeldis mulle kõige rohkem rongiga sõitmine läbi Inglismaa ajaloo. Kui aus olla, siis see päästiski kogu selle muuseumis käimise.

No comments: