Saturday, June 26, 2010

Jaanipäev Riias ehk Ligo Diena

Jaanipäev on Lätis väga tähtis püha. Rahva jaoks tähendab see suurt pidu. Kõik ju teavad , et 23. juunil on aasta kõige pikem päev ja millal siis veel on õige aeg üks korralik pidu maha pidada.
Tahtsime kodust ära sõita, kuskile, kus Jaanipäeva ei oleks. Aga siis me veel ei teadnud, kui suur püha ja pidupäev see lätlastele on. Mis siis ikka, kuna plaanid olid juba tehtud, siis neid muutma enam ei hakanud.
Ilm oli terve päev soe ja päikesepaisteline. Teel Riiga tegime mitmeid peatusi. Nendest esimene oli Rannametsa luidete juures, kus käisime ära kõige kõrgema koha peal (kõrgus merepinnast 34m). Lätti jõudes tegime veel mõned peatused, et mere ääres käia ja natukene süüa.
Mida lähemale Riiale jõudma hakkasime, seda pikemad autorongid meile vastu sõitsid. Kõik sõitsid linnast välja Jaanitulele. Lahe oli vaadata, kuidas vastutulevad autod oli kaunistatud tammelehtedega ja  inimesed kandsid tammelehtedest ja lilledest valmistatud pärgi.

Hotelle, mille vahel valida oli palju, kuid pika otsimise peale leidsin internetist 4 tärni hotelli, mis asus Riia vanalinnas - Old Riga Palace Hotel (http://www.hoteloldrigapalace.lv/). Toa sai broneerida hotelli kodulehel, mis oli mugav ja turvaline. Kuna Riia vanalinna sissesõidud on suhteliselt rangelt piiratud, siis hotellini jõudmiseni läks oma pool tundi. Ei leidnud kohe õiget kohta, kust oleks saanud hotellini jõuda. Parkida sai tänaval (8 latti ööpäeva eest). Old Riga Palace Hotel oli väga ilus ja maitsekalt sisustatud. Kahjuks olid  kõik rõduga toad broneeritud. Oma toaga jäime väga rahule. Saabudes ootasid toas meid väike šampus ja šokalaadid. Armas! Eraldi tasub ära märkida, et kapis oli olemas ka triikimislaud ja triikraud. Niiet kui miskit vaja triikida, siis lahendus ootab kapis. Hommikusöök oli suurepärane. Valikus oli kõike, mida hing ihaldas - värske salat, omlett, täidetud soolased pannkoogid, puder, peekon, müsli, soolased ja magusa saiakesed ning kohv, tee, vesi, erinevad mahlad jne jne.

Kuna oli pühade aeg, siis veel 23. juuni õhtul oli osa poode lahti, kuid 24. juunil olid avatud ainult mõned suveniiripoed, isegi suured kaubandskeskused olid suletud. 24. juunil leidsime vanalinnast ühe pisikese turu, kus müüdi peamiselt käsitööd. Söögikohad, mida võis leida kõikidelt vanalinna väljakutelt, olid õnneks avatud. Turiste võis igal pool näha. Kui Tallinna vanalinnas rigi käia, siis Riias oli see erinevus, et mitte kuskil ei näinud me lärmavaid Soome turiste. Ja üldse nägime seal teistsuguseid turistie, nad kõik olid viisakad. Samuti ei õnnestunud näha ega kuulda ühtegi purjus inimest. Võib olla oli põhjuseks see, et vanalinnas oli väga palju politseinikke ringi liikumas. Igatahes turvaline tunne tekkis küll Riias olles.

Päikesepaistel õhtust süües tekkis tunne nagu oleksime saabunud kuskile lõunamaa kuurortisse :) Pean mainima, et Läti söögikohtade teenindusel on veel palju arenemisruumi. Lauda istudes tõi teenindaja menüüd suhteliselt kiiresti, aga kui tahtsime midagi juurde tellida või arvet maksta, ei pannud meid keegi tähele :(
Arvestades, et sõime südalinnas, oli hinnatase väga normaalne. Näiteks kohv maksis 1 latt, õlu (0,33) 1.20 ja pasta 3.90. Kusjuurs kõik söögikohad olid lilledega väga ilusti kaunistatud. Ilus oli vaadata.

Kuna Jaanipäeva pidustuste tõttu jäi meil shoppamine ära, siis peame varsti Riiga tagasi minema. Seal olles tekkis tunne nagu oleksime kuskile kaugele maale sõitnud.

2 comments:

Anonymous said...

teinekord võtke mind kah kaasa, väga mõnus tundub

Andres said...

Riias tekkis täielik nö. välismaal-olemise tunne. Eriti masendav oli Eestisse tagasi tulemine ja nende seltskondade nägemine, kes siin oma Jaanipäevi pidasid. Peab tihemini siit ära käima hakkama:)